top of page

Vanliga frågor

Det är inte ovanligt att du som kund har många frågor när du ska installera solceller, och vi på Neolar bistår gärna med hjälp. För att du ska få svar på dina frågor snabbt har vi sammanställt en lista på frekvent ställda frågor nedan. Om du fortfarande har frågor och funderingar är du varmt välkommen att kontakta oss.

Vanliga frågor

Det är inte ovanligt att du som kund har många frågor när du ska installera solceller, och vi på Neolar bistår gärna med hjälp. För att du ska få svar på dina frågor snabbt har vi sammanställt en lista på vanliga frågor nedan. Om du fortfarande har funderingar är du varmt välkommen att kontakta oss.

  • Behöver jag teckna ett separat elavtal när jag installerar solceller?
    Ja det behöver du. Som microproducent måste du teckna ett nytt elhandelsavtal för all el du säljer på elnätet. Detta gör du enkelt genom att kontakta ditt nuvarande elbolag.
  • Hur bra fungerar solceller på vintern?
    Solceller fungerar utmärkt året om utan underhåll. Däremot har solen en lägre vinkel och är uppe ett färre antal timmar vilket leder till lägre produktion jämfört med sommaren.
  • Vad för bidrag kan man söka för solceller?
    När du köper solceller, batterier, och laddstolpar kan du årligen få ett statligt bidrag på maximalt 50 000 SEK per person i grön teknik. Vi hjälper dig söka bidraget. Du kan även dra av 60 öre per kWh du säljer. Avdraget deklarerar du själv på din inkomstdeklaration årligen.
  • Hur påverkar solceller värdet på huset?
    Solpaneler ökar definitivt värdet på fastigheten men det är svårt att säga med hur mycket. En studie från Sveriges lantbruksuniversitet visade att fastigheter ökade i värde med 14,1% i snitt efter att de installerat solpaneler. Detta kan dock bero på en rad olik faktorer.
  • Måste man ha bygglov för att installera solceller?
    Nej, om du installerar solceller direkt på taket så behövs inget bygglov. Däremot om du vill vinkla upp solpanelerna med hjälp av en ställning måste du ansöka om bygglov då det kan klassas som en utbyggnation.
  • Behöver jag ha optimerare på mina solceller?
    Optimerare är bra då de gör att varje panel producerar oberoende av varandra. Om man har en stor anläggning med paneler i flera väderstreck kan det vara väldigt gynnsamt, men för ett mindre tak är det sällan värt investeringen.
  • Kan jag producera el om det är strömavbrott?
    Nej, eftersom växelriktaren behöver ström kan man inte nyttja el från solpanelerna om man inte har ett batteri och anläggningen är godkänd för att vara "off-grid", även kallad Ödrift.
  • Kan jag lägga till ett batteri efter att jag har installerat solceller?
    Det går att lägga till ett batteri i efterhand givet att rätt växelriktare har blivit installerad från början. Det är därför vi kollar med våra kunder ifall de skulle vara intresserade av en batterilösning senare. Om man är intresserad av att senare köpa till batteri installerar vi en kompatibel växelriktare direkt.
  • Hur lång är återbetalningstiden på solceller?
    Vad man tjänar på solceller beror på hur många paneler man köper, vilka paneler, vart man bor, taklutning, väder, och massa andra faktorer som gör att man inte kan ge ett exakt svar på återbetalningstiden. Ungefärligt kan man säga att de flesta anläggningar betalar av sig själva efter 8–10 år.
  • Hur miljövänligt är solceller?
    Solceller är miljövänliga utan tvekan, men hur miljövänliga skiljer sig väldigt beroende på hur man räknar. Det finns många olika mått att hitta online men alla tar olika scope som ger annorlunda svar. Vissa är närmre sanningen än andra men det finns inget definitivt svar.
  • Kan en växelriktare sitta utomhus?
    Ja, den kan sitta utomhus men den bör inte placeras riktad mot solen då den kan ta skada av överhettning.
  • Vart placeras växelriktaren?
    Helst vill man placera växelriktaren så nära elcentralen som möjligt, men den är tålig och kan väggmonteras utomhus. Man vill dock undvika att placera den i sydläge då den kan ta skada av överhettning till följd av direkt solljus.
  • Hur många växelriktare ska man ha?
    Oftast behövs endast en växelriktare. Men för riktigt stora anläggningar kan det ibland vara mer ekonomiskt gynnsamt att använda två mindre än en riktigt stor.
  • Hur stor är en växelriktare?
    Växelriktarens storlek beror på kapaciteten, ju större växelriktare desto högre kapacitet. De är dock inte så stora så att de är i vägen.
  • Hur fungerar en växelriktare?
    En växelriktare är en komplex maskin som med många moment möjliggör omvandling från växelspänning till likspänning och vise versa. Förenklat kan man beskriva stegen som följande: Växelriktaren tar emot likström från solcellerna och genom likriktning skapas en konstant likström. Därefter använder växelriktaren en teknik som kallas för pulsbreddsmodulering, vilket är själva omvandlingen från likspänning till växelspänning. Sist så filtrerar växelriktaren spänningstoppar för att det ska vara en jämn växelspänning som matas ut till eluttaget. Detta är en förenklad version, i verkligheten är växelriktare mycket mer komplexa med flera delmoment.
  • Är det lönsamt att ha batteri?
    Det är svårt att beräkna lönsamhet på batteri eftersom lönsamheten beror på framtidens elpriser. Batterier kommer dock med praktiska fördelar.
  • Kan jag lagra solenergi?
    Ja, men endast genom en extern enhet som t.ex. ett batteri. Elektricitet kan inte lagras utan det måste omvandlas. Den vanligaste metoden för att lagra solenergi är i form av kemisk energi i batterier.
  • Hur fungerar batteri med solceller?
    Elektriciteten från solpanelerna omvandlas till kemisk energi i batteriet som du sen kan omvandla tillbaka till elektricitet när du vill. Beroende på komplexiteten av batteriet kan du åstadkomma olika saker. De generella batterierna laddas upp när det finns ett överskott av solenergi och laddas ur när det är ett underskott. De mer komplexa batterierna kan automatiseras så att du köper in el när priset är som lägst och laddas ur när priserna är som högst.
  • Vad för bidrag kan man söka för enerilagring?
    För solceller, energilagring och laddstation så kan du få det statliga stödet grön teknik. Där kan du få upp till 50 000 SEK per person och år i avdrag för hela anläggningen. Detta är något vi ansöker åt dig.
  • Hur stort är ett batteri?
    Batterier kommer i många storlekar och de är modulbaserade vilket betyder att man kan koppla ihop flera för att få ett batteri av önskad storlek. En lämplig storleken beror på hur hög produktion man har, hur mycket man brukar använda, och vad batteriet ska användas till. Normalt sett brukar vi rekommendera ett 10 kWh batteri med möjlighet till utökning.
  • Kan jag ha el vid strömavbrott med hjälp av ett batteri?
    Ja det är möjligt att både producera el från paneler och konsumera el från ett batteri utan att vara kopplad till distributionsnätet, även kallat ödrift. För att ha ödrift så måste man göra en jordtagsprövning samt skicka information till sitt lokala elnätsbolag. Vi kan utföra detta om så önskas.

Vanliga frågor

Det är inte ovanligt att du som kund har många frågor när du ska installera solceller, och vi på Neolar bistår gärna med hjälp. För att du ska få svar på dina frågor snabbt har vi sammanställt en lista på frekvent ställda frågor nedan. Om du fortfarande har frågor och funderingar är du varmt välkommen att kontakta oss.

Kontakta oss

info@neolar.se
Ranhammarsvägen 4, 168 67 Bromma
Org.nr: 559182-3637

  • LinkedIn
  • Instagram

info@neolar.se
Ranhammarsvägen 4, 168 67 Bromma
Org.nr: 559182-3637

Kontakta oss

  • LinkedIn
  • Instagram
bottom of page